Došlo je vreme da se ponovo podsetim jednog od meni omiljenijih likova svih vremena u kinematografiji, a to je niko drugi, nego Mr Thomas fookin’ Shelby!

Ukoliko ste gledali TV SHOW Peaky Blinders – i sami znate da Vam neće biti potreban nikakav uvod za ovog dole gospodina. Ako niste gledali seriju, imate ogromne preporuke od strane celog tima ETNA Digital.

Dakle, ko je Tommy Shelby?

Zapravo, bolje pitanje je – Ko je bio Tommy Shelby?  – Rođen je 1890. godine u Birminghamu. Bio je ratni heroj, uspešan preduzetnik, član parlamenta, a njegova ultimativna uloga, kao što svi znamo, je da je bio vođa britanske bande Peaky Blinders!

Verovatno se pitate: „Pa šta on zna o Copywritingu.. Živeo je pre 100 godina, tad se niko „profi“ nije bavio marketingom!“

Možda on i jeste bio vođa jedne obične, ulične bande u Birminghamu.. Ali kada posmatramo njegov profil i načela koja je koristio dok se peo ka uspehu, možemo da zaključimo da bi Tommy u današnje vreme bio doktor za Marketing, Prodaju, Ekonomiju i još mnoge druge stvari.

Znam da ste uzbuđeni.. sada sledi ono što ste čekali:

Koja je to načela koristio Thomas Shelby?

1) KONTROLISANJE SITUACIJE

Svesni smo da Tommy nije bio prodavac nekih stvari ili bilo čega. Odakle onda kopirajting? Šta je Tommy zapravo radio?

On je prodavao priču – Tomiju su u svom napretku, bile potrebne konekcije da bi širio svoj biznis. To znači da je bio primoran da ide na razne sastanke.

Evo zanimljivog dela:

Pre svakog sastanka – Tommy je detaljno analizirao i unapred odredio sledeće: Tok komunikacije (kontrola nad prigovorima) Tonalitet govora (definitivno u većini slučajeva Tommy nije bio autoritet), potrebe sagovornika (marketari znaju te probleme)

Tok komunikacije – Tommy isplanira apsolutno svaki detalj svojih pregovora, moj omiljeni njegov quote glasi: „You don’t negotiate when you’re at a disadvantage.“

Kada je išao da pregovara sa Inspektorom oko ukradenog oružja. Prvo je spalio sve kraljeve slike u Birminghamu, postarao se da mediji objave to, jer je te noći inspektor Cambell bio na straži. Tek nakon toga je otišao da proda oružje Cambellu (koji je vodio tu istragu), a zauzvrat nije tražio novac već uslugu.

Tonalitet govora – Tommy je znao da mora da poštuje sagovornike, hahah barem na prvim sastancima. Svi se sećate scene kada je Kimber upao u njihov pub – Garrison, jer je hteo da ih ubije zbog nameštanja trke.

A šta je Tommy uradio? Prodao mu je svoju uslugu lagano, evo kako:

Tommy je znao da Kimberove ljude napadaju Leejevi momci i uzimaju mu novac. Tommy je planski ušao u rat sa Leejevima, planski namestio trku da dobije Kimberovu pažnju.

Tihim tonom i sa punim poštovanjem je metak sa svojim imenom je pokazao Kimberu i predložio mu je da će čuvati njegove ljude na trkama od Leejevih.

To je sve uradio da bi saznao više o Kimberovom radu iznutra i proširio svoj biznis, ne da bi ratovao sa Leejevima. Na kraju sastanka se zahvaljivao Kimberu i rekao da mu je čast da radi za njega (da bi se kimber osećao bezbedno od strane Shelbija).

WOOOW.. Kakav prodajni levak a? Ja sam bio oduševljen!

Potrebe sagovornika – Većina vas koji ovo čitate već znate zbog čega je ovo bitno, ali ćemo se ipak osvrnuti na Thomasove genijalne trikove.

Saznao sam kako je Tommy uvek držao pažnju svojim sagovornicima.

On je počinjao razgovore sa pričom: „Imam ono što ti treba“. Da bi došao do te tačke, radio je velika istraživanja, znao je tačnu vrednost onoga što nudi, a poznavajući sagovornika – znao je i koliku je cenu spreman da plati.

Na taj način, njegovi sagovornici su se uvek trudili da mu obezbede ono što je tražio zauzvrat.

Koje je drugo Tomijevo načelo koje mu je donosilo odlične rezultate?

2) DOBIJAŠ ILI GUBIŠ

Kada je Tommy prodavao – On se nije fokusirao samo šta će neko dobiti ako pristane, već šta će izgubiti ako ne pristane.

Malo kopirajtera koristi ovo, a dobra je ideja jer pogađamo slabe tačke i bolna mesta ljudima baš kao što je to umeo Tommy Shelby.

Rekao je Cambellu da oružje može samo od njega nabaviti – Da će dobiti orden kao heroj kada se to desi, ali da će dobiti otkaz u službi ako ne pronađe oružje do datog roka.

Na taj način navodi Cambella samo ka jednom cilju, a to je da mu pomogne.

Evo jedne stvari koje uče na kursevima, verovatno je Tommy Shelby išao na kurseve digitalnog marketinga?

3) ADRESIRANJE SUMNJA I NEDOUMICA

Tommy vidi širu sliku svega – Ne gleda ništa samo iz svog ugla.

On je leader svoje bande, to je sigurno, ali to nije zato što je najjači, najveći, najbrži.. To je jer može da kreira plan akcije da dostigne ciljeve u svakoj situaciji.

Copywriteri zaista treba da gledaju širu sliku i da se stave na mesto klijenta, bez toga svaki copy zvuči sebično i ne drži pažnju!

Ovo sad niste očekivali (niste ni ovo pre, ali nema veze):

4) CILJ IZA CILJA!

Zar Tommy nije bio gangster? Kako on poznaje kopirajting?

Tommy Shelby je bio svestan ciljeva iza cilja svih svojih neprijatelja i svih svojih saradnika. Evo jednog primera ako mi ne verujete, a ima ih mnogo..

Kada je trebalo da odluče da li će raditi transport opiuma za velike pare. Tommy je glasao pozitivno, dok Polly i Arthur to nisu hteli da rade.

Nakon toga je Tommy iskoristio Polly-in cilj iza cilja (da njen sin bude uspešan) i rekao joj je da će Michael biti menadžer tog dela posla. Tako je zadobio glas od Polly.

Znao je da dotakne emocije ljudi, da ih natera da urade ono što želi, a gde je sve to naučio?

PRVI KORAK: TREBA DA PREŽIVIMO SVETSKI RAT…

Polako završavamo Blog o legendarnom Thomasu Shelbiju iz Birminghama, ko nije pogledao seriju – to je obavezno štivo ukoliko planirate da se bavite marketingom ili preduzetništvom hehe.

Ko je pročitao do kraja, recite mi da li ste primetili nešto od ovoga dok ste gledali seriju, ja sam iskreno morao da odgledam više puta.

Drago mi je što smo jedan ceo Blog posvetili Tomiju iz Peaky Blindersa, a zaista ima još mnogo da se komentariše, hvala što ste čitali, pozdravlja vas Etna Digital.

Tommy Shelby net worth – danas bi iznosio neverovatnih $450M.