Živimo u eri digitalne transformacije, gde je skoro sve digitalizovano; gurajući svaki brend i kompaniju da se na ovaj, ili onaj način oforme u digitalnom svetu. Međutim, suočeni sa tehnologijom koja se brzo razvija i konkurentima koji se neumoljivo množe, samo „prisustvovanje“ na internetu više nije dovoljno.

Uspostavljanje stalnog mesta na mreži svakim danom postaje sve važnije; međutim, i to postaje sve teže. Jer pouzdano znamo da postoji mnogo različitih sfera kada je u pitanju digitalni marketing. 

Uključuje oblasti kao što su SEO, PPC za e-trgovinu, marketing sadržaj, email marketing, društvene mreže i još mnogo toga..

Verovatno neće biti lako odlučiti koja strategija digitalnog marketinga će dovesti do boljeg angažovanja vašeg brenda. Upravo zbog toga vam može biti potreban profesionalni tim, odnosnoagencija za digitalni marketing, koja će kreirati odgovarajuće mesto za vaš brend na mreži i pomoći vam da doprete do svojih kupaca i ciljne publike, povećavajući tako svest o vašem brendu.

Agencije za digitalni marketing preuzimaju odgovornost za imidž digitalnog brenda kompanije i pomažu vam da postanete vidljiviji i pouzdaniji na mreži.

Međutim, važno je znati koje agencije odgovaraju vašim potrebama. Pošto svaka digitalna agencija ima svoju oblast specijalizacije, morate biti u mogućnosti da odlučite koja od njih odgovara vašim zahtevima.

Kako pronaći najprikladniju agenciju za digitalni marketing?

Postoji mnogo karakterističnih aspekata na koje treba obratiti pažnju kada birate agenciju. Za kvalitetnu agenciju za digitalni marketing je važno da istražuje i razume način razmišljanja i proizvode kompanije sa kojom sarađuje.

Naveli smo nekoliko ključnih tačaka, koje treba da imate na umu, pre nego što angažujete agenciju za digitalni marketing:

  1. Definišite svoje ciljeve i ciljeve
  2. Uradite svoje istraživanje!
  3. Uverite se da vaša izabrana agencija razume vrednosti i proizvode vaše kompanije
  4. Uverite se da je agencija ažurna
  5. Pitajte za njihove oblasti specijalizacije, portfolio i reference

Pogledajmo svaki od koraka detaljnije:

1) Definisanje vaših ciljeva je neizbežno

Pre nego što angažujete agenciju za digitalni marketing, morate da odlučite o potrebama vašeg brenda. Određivanje šta želite da postignete znači da se možete pravilno izraziti i dobiti rezultate koje očekujete.

Identifikovanje internih potreba pomoći će vašoj kompaniji da filtrira u skladu sa tim, čak i kada započnete potragu za agencijom. Određivanje vašeg budžeta je takože važno, ali najvažnije je razumevanje zaštoželite da ih angažujete je prvi korak.

Možda želite da predstavite novi proizvod ili uslugu, ili je možda vaš cilj u suštini da izgradite zajednicu na mreži. U oba slučaja, odlučivanje zašto treba da radite sa agencijom i utvrđivanje internog plana za ovo će smanjiti vaš proces pretraživanja.

2) Uradite neophodna istraživanja

U industriji postoji mnogo različitih digitalnih agencija, ali nemojte da verujete da sve mogu pružiti željenu uslugu. Ovo otežava pronalaženje pravog.

Ako nastavite sa pravim istraživanjem, dugoročno ćete uštedeti vreme i novac, jer ćete moći da razumete koja je agencija pouzdana, a kao rezultat toga uspešna.

3) Pitajte da vidite njihove najnovije projekte i rezultate

Trebalo bi da zatražite portfolio, uključujući njihove nedavne poslove i projekte, pružajući konkretne dokaze o sposobnostima agencije. Naići na agencije koje mogu da podele svoj rad i rezultate bez oklevanja biće ključno u donošenju odluka.

Najvažnije je da odaberete agenciju koja će vam ponuditi odgovarajuću strategiju, konkretan plan i ciljani rezultat kojem težite.
Agencija može tražiti od prethodnih klijenata da budu referenca kao rezultat njihove sposobnosti da predstave svoje uspešno završene projekte. Ovo je nešto što ćete želeti da razmotrite pre nego što sklopite posao sa digitalnom agencijo

4) Uverite se da je agencija ažurna

Digitalni svet je životno okruženje koje se stalno menja. Mi kao trgovci, moramo biti u stanju da negujemo prilagodljiv način razmišljanja. Jučerašnji trend može sutra postati zastareo.

U ovom slučaju, veoma je važno da agencija sa kojom ćete sarađivati, posebno ako je dugoročni plan, uvek bude u toku, prati dešavanja i popularne teme i ugrađuje ih u svoju marketinšku strategiju.

U nekim slučajevima, ovo može prouzrokovati blagu promenu prvobitnog plana ili može dovesti do odstupanja od planiranog puta. U ovom slučaju, ako je agencija koju angažujete zaista uspešna i iskusna u svojoj oblasti, vi ćete želeti da joj verujete.

5. Izbegavajte one koji kažu „imamo sve što vam treba!“

Agencije koje obećavaju apsolutni uspeh u svakoj oblasti ili sektoru uglavnom nude prosečnu uslugu. Umesto da se odlučite za takve agencije, rad sa agencijama koje su u potpunosti specijalizovane za nekoliko specifičnih oblasti definitivno će igrati veliku ulogu u rastu vašeg brenda i pomoći vam, kako finansijski tako i u pogledu autentičnosti.

Iako se digitalni marketing može učiniti lakim za one koji nisu u industriji, kreiranje sadržaja, analiza konkurencije i sposobnost da se dopre do ciljane publike, sa pravim pristupom, su mnogo komplikovaniji nego što izgleda. Osim toga, stvari se uvek menjaju kako se svake godine pojavljuju novi trendovi digitalnog marketinga.

Kompanije ili brendovi će možda morati da sarađuju sa uspešnim digitalnim agencijama kako bi zauzeli određeno mesto u rezultatima pretrage, na društvenim mrežama, i što je najvažnije, da bi došli do ciljane publike.

Iako je uobičajeno da se kreatori sadržaja ili stručnjaci za društvene mreže angažuju na spoljnim poslovima, možda će biti potrebna sveobuhvatnija podrška kada je u pitanju digitalni marketing. Međutim, takođe je važno odlučiti gde i kako dobiti ovu neophodnu pomoć.

Znajte kako da izaberete digitalnu agenciju za svoje poslovanje

Tajna odabira najbolje agencije je da sami razumete osnove digitalnog marketinga. Ako ste lenji da učite digitalni marketing, ETNADigital vam može pružiti usluge dovođenja kupaca na vašu adresu, to je naša specijalnost. 😉