Živimo duboko u srcu digitalnog doba. Kao rezultat brze evolucije digitalnog sveta, 95% startup kompanija je formiralo digitalne poslovne planove, pri čemu je većina tradicionalnih preduzeća krenula na neki oblik digitalne transformacije.

Kao rezultat ove promene, postoji više mogućnosti za digitalni marketing nego ikada ranije – ali da li je moguće obezbediti posao digitalnog marketinga iz snova bez prethodnog iskustva?

Svi moramo negde da počnemo, što znači da su znanje i obrazovanje neophodni: ako pokažete radno razumevanje osnova, kao i razumevanje relevantnih tržišnih trendova, daćete sebi najbolje moguće šanse za uspeh u digitalnom marketingu.

Jednom kada steknete solidne veštine digitalnog marketinga, bez sumnje ćete želeti da izađete tamo i pronađete posao iz snova.

Kako obezbediti takav posao?

Da biste obezbedili ulogu koja će dovesti do ispunjene dugoročne karijere u digitalnom marketingu, možda ćete morati da preduzmete neke prethodne mere, da biste pokazali svoje veštine, pouzdanost, prilagodljivost, strast i stručnost. Ipak, postoje kompanije koje traže talentovane početnike koje mogu podučavati, razvijati i usavršavati na poslu.

Međutim, da biste bili konkurentni kandidat i isticali se među potencijalnim poslodavcima, postoje određene stvari koje treba i ne treba raditi, koje će vam pomoći da napravite i ne pokvarite vašu prijavu.

Šta treba da radite

Budite proaktivni i prijavite se na sve poslove digitalnog marketinga za početnike za koje smatrate da će biti vredni truda, čak i ako možda niste savršeni.

Dodajte svoju biografiju i CV na LinkedIn i mnoštvo ostalih tržišta rada, da biste postali vidljivi regruti.

Budite aktivni na društvenim medijima, delite svoje znanje u oblasti industrije, blistave dijaloge sa ljudima za koje smatrate da bi mogli da utiču na vašu karijeru i pokažite svoju marketinšku kompetenciju na društvenim medijima.

Neprekidno učite i budite u toku sa najnovijim vestima i trendovima u industriji tako što ćete redovno čitati popularne sajtove koji su relevantne za vašu nišu.

Pokrenite blog i redovno pravite zanimljive članke o relevantnoj temi kako biste pokazali svoje znanje, marketinške veštine i jedinstven ton glasa.

Odvojite dovoljno vremena za svaku svoju prijavu, detaljno istražujući svog poslodavca i prilagođavajućisvoje propratno pismo, CV i bilo koju drugu komunikaciju posebno za ulogu.

Šta ne bi trebalo da radite

Preterujete ili lažete o svojim veštinama, iskustvu ili akreditivima; ako nađete sebi posao, a bili ste neistiniti, nećete ga dugo zadržati.

Slanje generičke biografije ili propratnog pisma u nadi da ćete dobiti početni posao u digitalnom marketing…

Nemojte da postanete zadovoljni svojim učenjem: znanje i doslednost su dva najveća pokretača uspeha u digitalnom marketingu.

Odustanite ili se plašite da tražite stručni savet, pomoć ili mentorstvo kada vam je potrebno.

Zaključak

Da li je moguće dobiti posao u digitalnom marketingu bez iskustva? Da, jeste, ali u oblasti koja je ultra-konkurentna, koja se stalno menja i koja je uvek izazovna, ne postoje prečice do uspeha: da biste uspeli, moraćete da uložite sate i sate učeći svoj zanat, usavršavajući svoje veštine i istrajavajući dok ne sletite tu prvu ulogu iz snova..

Da biste pomogli sebi i naučili digitalni marketing, čitajte naš blog i blogove drugih marketinških agencija.

Naučite alate i tehnologije potrebne za suočavanje sa izazovima sutrašnjice iz digitalnog marketinga. Ukoliko imate nekih pitanja, komentari su idealno mesto za diskusiju.