Nećemo praviti preveliki uvod kao u prošlom članku o autimatizaciji, sada ćemo vam samo dati nekoliko saveta koje treba da usvojite.

A pre toga da se podsetimo, šta je marketing automatizacija?

Marketing automatizacija koristi softver za pojednostavljenje vaše marketinške strategije. Možete ga implementirati na e-mail, društvene mreže, web stranice i oglasne kampanje.

Automatizacijom zadataka koji se ponavljaju kao što su objavljivanje na društvenim mrežama ili slanje promotivnih e-poruka putem unapred postavljenih uputstava (tokova posla), možete smanjiti vreme provedeno na marketingu, a da pritom imate iste rezultate.

Korisnici predaju zadatke i procese automatizovanom softveru, koji zatim vrši interpretaciju i izvršenje.

Prednosti automatizacije marketinga su:

  1. povećana efikasnost
  2. smanjenje ljudskih grešaka
  3. automatizacija i pojednostavljenje komunikacije sa kupcima
  4. pomaže u stvaranju leadova (potencijalnih kupaca)
  5. bolja segmentacija i zadržavanje korisnika
  6. delujući bez ljudskog elementa
  7. povećana konverzija i prihod

Opsview, softverska kompanija, implementirala je softver za automatizaciju marketinga koji je kategorisao kupce koji su želeli poslovni proizvod u odnosu na one koji su želeli besplatnu verziju. Ostvarili su povećanje prihoda od kampanje od 178%.

Ovakvih primera je mnogo, međutim

Vaša marketinška automatizacija možda neće raditi onako kako je predviđeno zbog nekih grešaka koje možda pravite. Stoga, evo grešaka koje treba izbegavati ako želite da se istaknete u automatizaciji marketinga.

1) Nedostatak privlačnog sadržaja

Sadržaj koji kreirate za marketinšku automatizaciju treba da bude potpun i privlačan.

Stoga se usredsredite na sadržaj i takođe koristite posebne podatke koje prikupljate da biste prilagodili povratne informacije kupcima.

Pored toga, vaš sadržaj takođe treba da podržava čitanje na različitim uređajima. Trenutno ljudi pristupaju Internetu koristeći računare, tablete i mobilne uređaje, pa se potrudite da će se sadrđaj pravilno učitati i biti dostupan na svim uređajima.

Vaš blog treba da pokrije različite teme i zadovoljava korisnike u svim pitanjima kupovine vašeg proizvoda ili usluge. Na primer – ako prodajete CRM softversku pretplatu, poput Starble-a, vaš blog za sami vrh levka, može da pokrije teme kao što su marketing, upravljanje operacijama, produktivnost i druge..

Za one na dnu vašeg prodajnog levka, kreirajte vodič za proizvod sa svim funkcijama. Ili napišite članak o prednostima CRM-a u kojem ćete ponuditi besplatan probni poziv kao poziv na akciju.

Kreirajte strateški kalendar sadržaja da biste pokrili sve faze putovanja vašeg kupca sa kvalitetnim, relevantnim sadržajem kako biste ih zainteresovli za sledeću fazu.

2) Ne planirate dovoljno!

Alati su tu da zamene ručne operacije. Ako nema organizovanog rada, čak ni najbolji softver vam neće pomoći. Ako implementirate softver za automatizaciju bez dugoročnih ciljeva i jasne vizije svrhe platforme, naići ćete na zastoje.

Na primer, možete početi da koristite softver bez snažnog sadržaja koji će pomoći u generisanju potencijalnih klijenata.

Automatizacija povećava brzinu i automatizuje zadatke za koje programirate sistem. Nedostatak planiranja može dovesti do automatizovane greške velike brzine.

Stoga bi trebalo da planirate kako da koristite platformu za automatizaciju marketinga da biste poboljšali korisničku uslugu. Morate imati jasne ciljeve koje treba postići pomoću platforme.

Dobar plan će vam pomoći u postavljanju strategija za postizanje svakog konkretnog cilja. Možete koristiti re-engagement mailove ili slati kratke poruke direktno na telefon klijenta nakon uspešne kupovine i uplate.

3) Nedostatak potpunog korišćenja dostupnih funkcija

Platforme za automatizaciju marketinga često imaju nekoliko funkcija i značajno su ulaganje u vaše poslovanje. Trebalo bi da odvojite vreme da naučite sve elemente da biste iskoristili platformu do njenog punog kapaciteta!

Iskoristite platformu za automatizaciju marketinga da šaljete interna obaveštenja, planirate zadatke i podsetnike, napravite listu adresa koju će vaš prodajni tim koristiti u kampanji ili kada želite da ponovo ciljate postojeće kupce.

Ove stvarčice će vam pomoći da povećate efikasnost platforme.

4) Previše agresije u kampanjama… jezivo!

Sa automatizacijom možete postati previše agresivni, što bi uplašilo potencijalne kupce umesto da ih neguje!

Stoga treba voditi računa o obimu i učestalosti sadržaja koji isporučujete korisnicima.

Marketing automatizacija služi za generisanje potencijalnih klijenata, a ne za njihovo plašenje.

Kada koristite e-mail, izbegavajte da šaljete neželjenu poštu kontaktima na listi adresa jer to povećava šanse da se odjave, što takođe može dovesti do suspenzije vašeg naloga od strane dobavljača usluga e-maila

Pazite se!

5) Ne možete da se uklopite sa drugom tehnologijom u organizaciji

Trebalo bi da obezbedite da se platforma koju koristite glatko integriše sa drugim alatima i bazama podataka kompanije.

Integracija pomaže u komunikaciji sa drugim sistemima koje koristite u svom poslu.

Trebalo bi da povežete platformu za automatizaciju marketinga sa svojom bazom podataka da biste kreirali lični “experience” za kupce.

Istraživanje ResearchCorp-a pokazuje da je 89% organizacija koje koriste platformu za automatizaciju marketinga uspešno integrisale sa postojećim CRM sistemom koji koriste. Integracija donosi jedinstvo u pristupu upravljanja podacima i poboljšava interakciju sa vašim klijentima.

Većina platformi za automatizaciju marketinga povezuje se sa drugim alatima i sistemima.

Recimo, softver za zakazivanje e-mailova, može vam pomoći da upravljate kampanjama e-maila, a takođe ima odlične funkcije integracije za vaš prodajni tim. Sistemi za upravljanje odnosima sa klijentima kao što je Nimble mogu vam pomoći u upravljanju interakcijama sa klijentima za sadašnje i buduće klijente, itd.

Pored toga, ako primenjujete softver za automatizaciju marketinga u celoj kompaniji, uverite se da sve vaše radne stanice podržavaju takve napredne alate.

Posedovanje optimalnih operativnih sistema obezbediće maksimalnu produktivnost za one koji koriste platformu za automatizaciju marketinga.

Spora mašina će povećati vreme učitavanja softvera za automatizaciju marketinga koji koristite; to će rezultirati kvarovima i greškama, što će takođe demotivisati vaše zaposlene!

Stoga bi trebalo da postavite čvrste temelje za automatizaciju marketinga.

Iskoristite prednosti automatizacije marketinga izbegavanjem grešaka!

Da zaključimo:

Da biste iskoristili prednosti automatizacije marketinga, potrebno je da smislite dobar plan pre nego što primenite strategiju.

Razmislite o procesima koji vam oduzimaju mnogo vremena, ali se mogu lako automatizovati.

Uverite se da mašina u kojoj se nalazi sistem za automatizaciju marketinga ima redovno održavanje i da postoje zaštitne mere za zaštitu podataka.

Za kraj, morate poštovati privatnost podataka o klijentima u skladu sa zahtevima zakona.

Ukoliko mislite da ne možete sami, tu smo da vam pomognemo oko vaše marketing automatizacije, zakažite besplatan razgovor i saznajte našu strategiju marketing automatizacije za vašu firmu!