Google AdWords je pokrenut 2000. godine, samo dve godine nakon pretraživača. Funkcioniše kao marketinška strategija plaćanja po kliku koja gađa digitalne potrošače. 2018. godine platforma je preimenovana u Google Ads.

Iako je Google tržište prepuno potencijalnih potencijalnih klijenata, njegova popularnost ga čini takmičarskom atmosferom. Krajem 2021. godine, oglase na platformi je pregledalo preko 90% internet populacije. A troškovi za ključne reči rastu, čineći ove kampanje sve skupljima.

Ova promena je dovela do pitanja poput, „šta mogu da uradim da izbegnem prekomernu potrošnju, a da i dalje zadovoljim zahteve prezasićenog tržišta?“

Google Ads je možda preplavljen sa vlasnicima preduzeća koji ostavljaju svoj trag, ali postoje putevi koji tek treba da se osvoje! Video je savršen primer neiskorišćenog resursa sa velikim potencijalom za rast.

Hajde malo bolje da pogledamo načine na koje se Google Ads prikazuje u video snimcima i kako da ih nateramo da rade za vas.

Razumevanje Google Ads za video

Najčešće korišćeni IouTube video oglasi se zovu TrueView ads i dolaze u tri formata:

1)In-Strim: Kao što naslov sugeriše, oglas u strimu je onaj koji se reprodukuje tokom YouTube video strima. Domaćin snimka, poznat i kao YouTube partner, pristaje da pusti oglase u zamenu za novčanu nadoknadu. Obično se pojavljuju napočetku, u sredini ili na kraju toka.

Oglasi u strimu su korisni jer pružaju gledaocu opciju da preskoči oglas nakon pet sekundi i vrati se na svoj video. Za razliku od drugih tipova PPC sadržaja, ovi oglasi vam se ne naplaćuju osim ako gledalac ne gleda vaš oglas 30 sekundi ili više.

2) In-Search: Za razliku od sadržaja u strimu, oglasi u pretrazi su povezani sa ključnim rečima. Kada korisnik YouTube-a traži vašu ključnu reč, vaš oglas se pojavljuje u prozoru rezultata. Ako se klikne na video oglas, to vam se naplaćuje.

Ovom metodu nedostaje sigurnosna mreža pravila preskakanja od pet sekundi, ali ima svoje prednosti. Na primer, veća je verovatnoća da će vaš oglas dosegnuti svoju ciljnu publiku ako ga isporučuje termin za pretragu.

3) In-Display: Poslednji, oglasi na ekranu su oni koji se pojavljuju na bočnoj traci ili u rezultatima pretrage. Označeni su indikatorom „oglas“. Kada se klikne, naplaćuje vam se oglas. Ovi oglasi su izuzetno precizni, što garantuje da je gledalac želeo da vidi vaš sadržaj. Za razliku od drugih formata oglasa koji se sami popunjavaju, gledalac sam bira ovaj oglas.

Povezivanje vaših oglasa sa videom

Pre nego što počnete sa zamršenostima povezivanja oglasa sa striming videom, potreban vam je Google i YouTube nalog. Kada ih podesite, otvorite svoj Google Ads nalog. Sada ste spremni da se povežete i započnete kampanju pomoću ovih jednostavnih koraka:

1) Povežite naloge

Na Google Ads stranici izaberite opciju podešavanja i nastavite da povežete svoje naloge. YouTube bi trebalo da bude jedna od opcija navedenih na tabli naloga. Ako imate više YouTube kanala, možete odabrati one koji su relevantni za vaš oglas.

2) Kreirajte i odredite uslove kampanje

Na tabli Oglasi izaberite „kampanje“, „dodaj kampanju“, a zatim „video“. Alat će od vas zatražiti da navedete da li želite da povećate svest o brendu ili razmatranje brenda sa svojim video snimkom. Nakon što je kampanja izabrana, dajte joj naslov i odredite koliko ćete dnevno trošiti. Uslovi kampanje koje morate da navedete su:

 • Datum lansiranja i zatvaranja
 • Jezik i zemlje za strimovanje
 • Bilo da je video u pretrazi, u strimu ili u prikazu
 • Vaša strategija povećavanja uloga
 • Raspored pojavljivanja

Jedna od prednosti ove strategije oglasa je to što cilja vašu publiku prema demografskim kategorijama i interesovanjima. Ovaj pregled se pojavljuje na kartici „ljudi“ i omogućava vam da se fokusirate na svoje ciljne potrošače kroz:

 • Starost
 • Pol
 • Porodično pakovanje
 • Prihode
 • Proslave životnih događaja
 • Interese ili afinitet
 • Prošle interakcije
 • Slična interesovanja
 • Navike

Sa odabranom publikom, sada možete da izaberete mesto tako što ćete kliknuti na Web lokacije ili YouTube kanale na kojima želite da se prikazuje vaš oglas. Takođe možete odabrati ključne reči i kategorije koje se odnose na vašu ciljnu publiku.

3) Pokrenite i pratite svoj oglas
Kada su procesi kreiranja oglasa završeni, sve što je preostalo je da objavite i održavate. Izveštaji o pokazateljima oglasa će vam pokazati kako vaš oglas uspeva i gde ga treba poboljšati.

Sledi 5 saveta za uspešan video Google Ads:

Sada kada znate kako Google oglasi i YouTube funkcionišu zajedno, evo pet saveta za uspešnu kampanju:

1) Napravite oglas koji ljudi žele da vide

Umesto da dizajnirate oglas vašim potrošačima ne smeta da pauziraju video, dizajnirajte oglas koji žele da gledaju od početka do kraja. Uzmite u obzir svoju ciljnu publiku i video snimke koji ih privlače. Ključ uspešnog video oglasa je da vaša publika zaboravi da je to oglas.

Jedinstven način da se brend predstavi i smanji njegov izgled kao reklama je pretvaranje u nešto interaktivno. Na primer, ako ste kompanija za obuću koja lansira nove patike, možda ćete biti u iskušenju da napravite oglas u komercijalnom stilu. Umesto toga, zašto ne pokažete gledaocima nešto što nisu videli i dizajnirate oglas kao video sa uputstvima za trčanje?

2) Pokažite zaista stvarna mišljenja potrošača

Devet od deset potrošača čita recenzije pre kupovine proizvoda ili usluge. Postalo je druga priroda da vidimo šta drugi govore pre nego što pokušamo nešto za sebe. Kao marketinški stručnjak, možete profitirati od ove činjenice uključivanjem stvarnih mišljenja kupaca u svoj video oglas.

Ovaj marketinški stil je “relatable” i izaziva emocionalni odgovor – dve stvari koje su jednake uspehu u reklami.

3) Neka bude kratko i slatko

Ovo je posebno koristan savet za oglase koji se prikazuju usred drugog videa. Skidate pažnju potrošača sa originalne veze na koju su kliknuli. Ako vaš sadržaj bude kratak i sladak, povećava se šanse da ga gledalac pusti do kraja. Kao vodič, trebalo bi da pokušate da zadržite svoje oglase između 12 i 20 sekundi.

4) Istražite pre nego što pišete

Razumevanje šta vaša ciljna demografska grupa želi da vidi je ključno za uspešnu kampanju video oglasa. Istražite koji oglasi na YouTube-u su uspešni u vašoj industriji i u kojim vrstama video snimaka se pojavljuju.

Takođe možete direktno da pitate svoju publiku koje vrste oglasa žele da vide i gde. Koristite anketu u svom feedu društvenih medija ili pošaljite anketu putem e-pošte da prikupite informacije.

5) Inspiraciju crpite iz prošlih sadržaja

Uradili ste svoje istraživanje; znate svoju publiku. Verovatno imate dosta sadržaja već postavljenog na blogove i fidove društvenih medija da to dokažete.

Umesto da pokušavate da kreirate potpuno nove oglase od nule, crpite inspiraciju iz prethodnog sadržaja. Korišćenje sopstvenog sadržaja da ostvari nešto novo, ali za video, je sjajan način da svojoj publici date nešto za šta već znate da je hit.

Prevaziđite gužve u saobraćaju Google oglasa pomoću videa

63% potrošača kaže da bi rado kliknulo na PPC oglas, tako da je pored organske pretrage, Google Ads svakako poželjna ruta.

Video marketing koristi isprobane PPC oglase u manje zagušenom okruženju. Investirajte u PPC video marketing i daćete sebi daleko veće šanse da se istaknete u svojoj industriji ili niši.