Imate znanje i inovativna rešenja, sa Vašim individualnim radom nekada ne može da se meri ni rad čitavog tima stručnjaka? Ali, kada ste primorani da postanete deo tima – inovativnost se pretvara u nervozu, a trud u prevrtanje očima?

Ukoliko ste se prepoznali u navedenim situacijama, dobra vest je da niste jedini „vuk samotnjak“ – timski rad za mnoge ljude predstavlja najomraženiji deo posla. Međutim, loša vest je da ćete ipak morati nešto da promenite u svom pristupu, jer danas svako zanimanje zahtevarad u grupi i visoko razvijene komunikacijske veštine.

Foto: pixabay (mohamed_hassan / 5715 image)

Kako do Vas dolazi Vaš omiljeni burek?

Sigurno imate svoju omiljenu pekaru, gde uvek možete da računate na najukusniji burek. Kada tamo odete, uslužuje Vas radnik/ca. Odatle uvek izlazite nasmejani i siti, radujući se ponovnom dolasku. Da li ste nekada razmišljali šta je sve moralo da prethodi tom kupljenom i zapakovanom bureku? Dobro, osim mešenja i pečenja… J Naime, radnici su morali da se usaglase oko sastojaka koji fale i koje vlasnici treba što pre da nabave. Zatim, postoji tačno određena prosečna količina bureka, pereca i kifli dnevno, koja je uspostavljena dogovorom i zajedničkom procenom. Radne površine moraju i da se čiste, zar ne? I tu nastupa timski rad – dogovor ko će, kada i kojim sredstvima da čisti. Ukoliko ste, recimo, prvi put ušli u neku pekaru, a pritom ste stranac koji ne zna da li je bolja pica ili burek, i tu nastupa timski rad između prodavca, na kome je da preporuči ono što pekara izdvaja kao najbolje, i kupca, na kome je da se izjasni po pitanju budžeta i ukusa, alergičnosti na sastojke…

Foto: pexels (RODNAE Productions)

Da li ste izbrojali koliko puta se u prethodnom pasusu pominje „timski rad“? Bolje ni nemojte, jer ćete se verovatno zabrojati. Da li Vam je sada jasno zašto danas čovek mora da bude i individualac i timski igrač, kakva god da je njegova priroda?

Timski rad i Google-ove tajne

Prema tržišnoj kapitalizaciji, Google je 4. vodeća kompanija na svetu. Podsetimo se da čak ni njeni rani počeci nisu bili na plećima jednog čoveka, već su je osnovali Lari Pejdž i Sergej Brin, i to kao studenti. Divimo im se na uspehu, ali da li bi došli dovde da nisu proširili svoj kolektiv? Složićemo se da porast kompanije zahteva i porast broja članova tima, a samim tim i kvaliteta timskog rada.

            Foto: pixabay (422737 / 2073 images)

Šta je Aristotel i šta nam je otkrio?

Svesna značaja kvalitetnog timskog rada, Google kompanija je pre nekoliko godina sprovela istraživanje vredno ne samo nekoliko miliona dolara, već i pažnje svakog od nas, bilo kojim poslom se bavili. Ovo istraživanje, iliti projekat Aristotel, pratilo je rad čak 180 različitih timova i to tokom 3 godine.

Istraživači su pošli sa hipotezom da najbolje timove čine članovi koji se „mnogo sviđaju jedni drugima“; članovi koji čine „zdrav miks tipova ličnosti“; prijatelji koji jedni drugima ispunjavaju i profesionalni i privatni život. Na prvi pogled, hipoteza je krajnje logična i očekuje se da bude potvrđena. Mada, rezultati su je potpuno opovrgnuli

Projekat Aristotel je zaključio da je za efikasan timski rad najbitnije da svi članovi tima imaju jednaku šansu i jednako raspoređeno vreme kada mogu da govore i da se izjasne – od direktora do pomoćnih radnika. Zatim, „čitanje osećanja i raspoloženja“ – na osnovu tona kojim neko razgovara i neverbalnih gestova, ostali članovi tima treba da razmišljaju i procene kako se određeni član tima oseća.

Dakle, najvažnije je kako se članovi tima ponašaju jedni prema drugima. Upravo to dovodi do „psihološke sigurnosti članova tima“, zaključuje Google.

Foto: pexels (Fox)

A šta smatra ETNA Digital?

Još uvek nismo dovoljno veliki da bismo sproveli sopstveno istraživanje od nekoliko miliona dolara, ali smatramo da jesmo kompetentni da, na osnovu dosadašnjeg iskustva, predložimo recept koji je nas doveo do uspešnog timskog rada. Pitate se šta je za nas uspešan timski rad i zašto su baš naši saveti vredni pažnje?

Uspešnom timskom radu svedoče naši uspešni i zadovoljni klijenti, ali i radno-prijateljska atmosfera na našim sastancima. Naravno, bitni su konkretni rezultati koje postižemo, ali čemu uspeh ako je on produkt frustracija i sukoba, zar ne? Koliko je bitno da klijenti budu zadovoljni našim radom, toliko je bitno da smo i mi ti koji su zadovoljni kako sopstvenim radom, tako i međusobnom komunikacijom i komunikacijom sa klijentima.

Foto: pixabay (geralt / 24093 images)

Takođe, verujemo da dolazak do pravog rešenja jeste  plod argumentovanog konflikta. Konflikti mogu kao potencijal imati pozitivnu i negativnu konotaciju, zavisno od toga kako se njima upravlja. Mi verujemo u komplementaran tim, čiji konflikti nisu vođeni neprijatnostima i arogantnim nadmudrivanjem, već konstruktivnim raspravama koje dovode do zajedničkog cilja.

Konačno, evo našeg recepta za uspešan timski rad:

• Svi imaju pravo da iskažu mišljenje o svemu.

Da li copywriter sme da govori samo kada je reč o copy-ju, a programer samo kada je reč o programiranju? Naravno da ne! U našem timu je svako stručan za određene oblasti, ali to ne znači da nema pravo glasa kada je reč o drugim oblastima. Možda će baš content writer imati revolucionarnu ideju za reklamu, a da to nikada ne bismo pretpostavili – osim ako ga ne pitamo.

• Hajde da eksperimentišemo!

Da, postoje određene strategije i šabloni kojih se treba pridržavati. Ali ne – digitalni marketing ne treba da se sastoji od dogmi. U našem timu se stimuliše kreativnost i nema onog: Ispašću glup/a!. Svaka ideja je dobrodošla, jer upravo eksperimenti vode do revolucije!

• Na istom frontu nema suparnika.

Mi se ne takmičimo jedni sa drugima, već jedni za druge. Prevazilazimo sopstvena očekivanja i delimo saznanja do kojih smo došli. Naišao/la sam na zanimljiv kurs, pogledajte i vi! – baš takvoj atmosferi težimo. Kako ćemo se boriti za iste ciljeve i prkositi istim problemima, ako prvenstveno jedni druge ne posmatramo kao sebi ravne? Upravo to nas dovodi do sloge i pod pritiskom, a i do zadovoljstva naših saradnika.

Napomena: Težimo ka konstantnom i neprestanom usavršavanju, te sa porastom iskustva može doći do izmena u receptu. Ali, ovaj je sastavljen na osnovu svega dosad proživljenog.

Ako ste stigli čak dovde sa čitanjem, sigurno ste svesni važnosti efikasnog timskog rada i – što je najbitnije – želite da ga unapredite.  Taj proces nije tako lak, ali vredan je svake uložene sekunde. Zapamtite da u timskom radu savršenstvo ne postoji – to je točak koji se stalno okreće, a nekada ga ošteti pokoji kamen ili grom. Međutim, savršenstvo nije nimalo zanimljivo, je l’ da? Zato unapređivanje timskog rada ne treba posmatrati kao kaznu, već avanturu.