Možda je lako promovisati i oglašavati se na društvenim mrežama, bilo da se radi o kupovini na društvenim mrežama ili da se poboljša politička kampanja. Ali, da li vaši postovi i kampanje zaista funkcionišu?

To je škakljiva stvar sa marketingom na društvenim mrežama. Ono što vam može izgledati kao pametan i zanimljiv post, možda se neće dopasti vašoj publici.

Postoji umetnost kreiranja uspešne kampanje na društvenim medijima. Morate razmišljati o tipu sadržaja, porukama, tonu i slikama. Treba da razumete kako da izgradite marketinške ličnosti da biste osigurali privlačenje pažnje pravih ljudi, na pravoj platformi, u pravo vreme.

A čemu služi vaša ETNA Digital, ako ne da vas nauči sve što vas zanima?

Predstavljamo vam sedam jednostavnih, ali efikasnih načina za kreiranje sjajnog sadržaja za bilo koju društvenu platformu, uživajte.ž

1) Kreirajte kratke video zapise

Znamo da potrošači vole da vide mešovite formate u sadržaju, ali video se pokazao omiljen!

Marketinški stručnjaci koji koriste video u svojim oglasnim kampanjama dobijaju 66% više kvalifikovanih leadova godišnje od onih koji to ne čine. Kratak video ne samo da ima veće šanse da bude pregledan tokom skrolovanja društvenih mreža, već mu je potrebno manje vremena i nije potreban profesionalac za kreiranje i objavljivanje.

Facebook, Tvitter, Instagram, Tvitch i TikTok imaju opcije za video uživo. Instagram posebno ima različite video formate. Korišćenje kratkih video snimaka je odličan način da angažujete pratioce i pratite metriku koja se odnosi na vaš video. Nakon što se deo videa uživo završi, ostaje dostupan za gledanje, tako da ga korisnici koji vas prate ne propuštaju.

2) Kreirajte interaktivni društveni sadržaj

Korisnička interakcija izgleda kao naklonost korisnika. Što više lajkova, deljenja i komentara vaš sadržaj vidi, to će izgledati kvalitetnije. Kreiranje sadržaja za deljenje koji poziva korisnike na angažovanje i interakciju poboljšava rangiranje i podstiče lojalnost brenda. Neki primeri interaktivnog sadržaja uključuju:

 1. Pitanja i odgovori
 2. Intervjui uživo
 3. Ankete za pratioce i kvizovi
 4. Kalkulatori ili testovi
 5. Promocije koje se fokusiraju na lajkove i deljenja
 6. Takmičenje za natpise fotografija

3) Probudite humor i emocije

Bilo da se radi o smešnom mimu ili dirljivom video snimku koji povlači srce, izazivanje emocija humanizuje vaš brend. Ovo je posebno važno u 2022. jer potrošači traže brendove koji zauzimaju stav o društvenim pitanjima i pokazuju da im je stalo do ključnih vrednosti.

Kompanije koje se povezuju sa svojim pratiocima na ovom dubljem nivou, čak i samo glupim GIFom ili mimom, imaju veću verovatnoću da vide ponovljene komentare, lajkove i deljenja.

4) Korisnički generisani sadržaj je dobra ideja

Sadržaj koji generišu korisnici, uključuje memove, fotografije, video zapise, pa čak i snimke ekrana koje su napravili drugi korisnici. Ali, zašto je ovo korisno kao metoda optimizacije sadržaja?

Ona zaokuplja pažnju stvaraoca, ili pratioca i angažuje ih. Ovo smanjuje vreme i napore koje biste uložili u kreiranje sopstvenog privlačnog sadržaja.

Pored toga, korišćenje korisničkog sadržaja ne kopira nečiji rad, tako da je jedinstveno za vaš brend. Samo se uverite da se bilo koji sadržaj deli na odgovarajući način i da se poštuje tamo gde je potrebno.

5) Citajte i odgovarajte na komentare na društvenim mrežama

Zvuči kao jednostavna strategija, ali je poznato da je javljanje korisnicima u komentarima uspešna strategija. Na društvenim mrežama, mnoge kompanije sede i čekaju da im potrošači dođu. Ovo nikada ne bi trebalo da bude slučaj. Društveni mediji danas su kanal za korisničku podršku i ključni način komunikacije sa potencijalnim klijentima i da, treba da odgovarate na njihove upite.
Dakle, kontaktirajte, komentarišite, lajkujte, čak delite zanimljiv sadržaj koji je relevantan za vaš brend. Takođe izgleda dobro drugim klijentima kada vas vide u interakciji i povećava šanse da ćete dobiti svoje komentare.

6) Pozovite pratioce „kod vas“

Preduzeća mogu izgledati korporativna i kruta korisnicima, a to vaš brend prikazuje kao stvar, a ne kao autentičnu osobu. Kada objavite humanizovani sadržaj na koji se budi neka emocija, kao što su priče ili video snimci rukovodstva i osoblja, on pokazuje klijentima prave ljude koji stoje iza vašeg proizvoda ili usluge.

Taktike koje će vašoj publici dati uvid u vaš brend uključuju:

 1. Video klipovi „dan u životu“.
 2. Sadržaj koji postavljaju pojedini zaposleni da bi se prikazala različita odeljenja ili ličnosti
 3. Postavite smešni mim ili fotografiju nedelje iz kancelarije
 4. Demonstracije proizvoda ili usluga uživo
 5. Uputstva – na primer, ako vaša kompanija prodaje šminku, pokažite ljudima kako da je pravilno koriste!
 6. Obilazak radnog mesta
 7. Napravite kompanijski podkast sa osobljem

7) Tražite pratioce i konekcije na društvenim mrežama

Zvuči jednostavno jer jeste! Marketinški stručnjaci ne moraju da se bore da uspostave konekcije – možete ih tražiti. Korisnici društvenih mreža se tako zovu jer su društveni. Redovno komuniciraju i koriste priliku da pomognu brendu koji im se sviđa. Tražite oznake, lajkove i deljenja kada postavljate svoj običan sadržaj.

Zamislite to kao prijateljski poziv na akciju. Samo, umesto da tražite od svojih TikTok pratilaca da zatraže besplatnu ponudu, tražite od njih da označe prijatelje ili da je podele ako im se svidelo ono što su videli.

Ako nešto oduzmete iz ovog članka, nadamo se da algoritmi mogu pomoći, a ne ometati. Neki korisnici mreža vide algoritme kao konopce koji nas vezuju za određena pravila, oni vam takođe pomažu da kreirate sadržaj koji ima potencijal da postane viralan.

To je učenje pravila za svaku platformu koja će vam pomoći da pobedite konkurente i da se popnete na vrh.